Özgüveninizi ve Benlik Saygınızı Geliştirmenin 5 Yolu

Muhtemelen düşük öz güven, benlik saygısı hayatınızın bir döneminde mücadele etmek zorunda olduğunuz bir kavramdır. Kendinizi kaybolmuş hissettiğinizde sizi bu depresyondan, boşluktan çekip çıkarmak için somut adımlar atabileceğiniz olanakları özgüveniniz sunar.

Genel olarak konuşursak, insanların doğal görünme, değerli hissetme ve kendileriyle ve başkalarıyla gerçek bir bağlılık duygusuna sahip olma ihtiyaçları vardır. Akışta olduğunuzda yani geçmişi ve geleceği bir kenara bırakıp anda yaşadığınızda ve bu yolculuğunuzda eğlendiğinizde,
en iyi potansiyelinizi yakalayabilirsiniz. Kim olduğunuzu bilmenize, hayatta nereye gittiğinize dair bir fikre sahip olma ve sizi amacınızı veya hedeflerinizi gerçekleştirme yolunda ilerletecek özgüvene sahip olmak yüksek benliğinizin gerçekten arzuladığı olgulardır.

Kimi zaman kim olduğunuzu, güçlerinizi unutabilirsiniz. Yolculuğunuzda hedeflerinize nasıl ulaşacağınız hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Bazen hayattan kopmuş, kafanız karışmış ve yolda kaybolmuş hissedebilirsiniz.
Neden buradasın? Tüm bunların anlamı nedir?

Çocukluğunuz, toplumsal koşullanmalarınız ve yaşam deneyimleriniz sizi yeterince iyi olmadığınıza, aşka ya da başarıya layık olmadığınıza ve evrende önemli olmadığınıza inanmanıza neden olabilir. Size güven veren bir kendi kendine konuşma olana kadar zihninizde duyduğunuz tek şey acı verici yetiştirilme tarzınız, başarısızlıklarınız, kusurlarınız, en derin korkularınız ve en büyük üzüntülerinizdir ve bunlar her gün artarak devam eder. Kalbiniz bir özlem, boşluk ve umutsuzluk duygusuyla dolar.

Bunlar, görmezlikten gelindiğinde, bir kenara atıldığında veya bir şekilde suistimal edildiğinde kendinizi yapayalnız, çaresiz ve gerçek bir değerden yoksun hissetmeye başlarsınız.

Değişim, kafanızdaki seslerin ve zihninizde sürdürdüğünüz yanıltıcı düşüncelerin üstesinden gelmeyle, her şeyden arınma ve bu hayatta olmanız gereken kendine güvenen harika bir insan olma kararlılığıyla başlar. Buna kısmen, farkındalık temelli yaşam tarzı uygulamaları ve olumlu kendi kendine konuşma yoluyla başlanabilir. Ayrıca, kendinizi yeni bir alana taşımak için belirli adımlar atmanızda gerekecektir.

Benlik saygınızın, özgüveninizin ağır darbe aldığı bazı durumlarda, bir kişisel gelişim uzmanıyla çalışmanın faydalı olabileceğini belirtmek doğru olur; potansiyelinize ulaşmanızda yardımcı olacaktır. Ve bazen tek ihtiyacınız olan algınızı değiştirmek, farklı açılardan bakmak ve enerjiye olumlu yönde hareket ettirmek için harekete geçmek gerekir.

Hayatta en dipte olduğunuz dönemlerden geçeceksiniz. Hatırlamanız gereken en önemli nokta, kim olduğunuz değil. Bu sadece bir bakış açısı, zihninizde yarattığınız bir hikayedir. Bu sadece o anda nasıl hissettiğinizdir ve bu duyguyu değiştirmek için içinizde muazzam bir güç var. İşleriniz istikrarsız görünebilir, zor şartlar altında bulunabilirsiniz ve kulağa garip gelse de, enerjiyi olumlu yönde hareket ettirmek yani olayları yararınıza olacak şekilde yön vermek genellikle düşündüğünüzden daha kolaydır.

İşte benlik saygınızı geliştireceğinize dair beş uygulama.

1. Sizi motive eden insanlar bulun

Benlik saygısını geliştirmenin bir yolu, hayatınızdaki ilişkilere bir göz atmaktır. Etrafınızdaki kişilerin, kim olduğunuz, hayatta nasıl göründüğünüz ve bunun sonucunda kendiniz hakkında nasıl hissettiğiniz üzerinde güçlü bir etkisi vardır.
Sizinle aynı düşünen veya en azından kim olduğunuz ve ortaya koyduklarınız için takdir edebilen insanlarla ilişki içinde olmanız önemlidir.
Etrafınızda size hayran ve saygı duyan, sizi destekleyen ve motive eden ve iyi taraflarınızı görebilen, ve potansiyelinize ulaşmanız için sizi cesaretlendiren insanların olması, aidiyet ve bağlılık duygunuzu güçlendirerek, yaşantınızda sadece kendinizle değil, başkalarıyla olan ilişkilerinizde büyük bir rol oynar.

2. Eşsiz Yeteneklerinizi ve Özel yanlarınızı Sergileyin

Bu hayata kendinize ait benzersiz yetenekleriniz ve size ait özel hediyelerinizle geldiniz. Bunlar genellikle vakit geçirdiğiniz şeylerdir ve size doğal olarak gelen hediyelerdir.
Bazı durumlarda, yetenekleriniz bir hobi veya ilgi alanı olarak başlamış olabilir ve o zamandan beri onları geliştirmiş olabilirsiniz. Bazen bu yetenekler, sanki yolunuz çıkan bir şeyi keşfetmeye çağrılmışsınız gibi, geç yaşlarda bir takım olaylar sonrasında ortaya çıkar.

Her halükarda, en çok zevk aldığınız ve zahmetsizce başarılı olduğunuz şeyleri yaparak zaman geçirmek size büyük keyif verebilir. Bunu bir adım daha ileri götürmek, bu özelliklerinizi veya yeteneklerinizi insanlara sergilemenin yollarını bulmak, benlik saygınız için büyük bir destek olabilir. Hayattaki yerinizi bulmuş gibi hissedebilirsiniz ve diğer insanlar heyecan ve neşeleriyle eşsizliğinizi size geri yansıtır.

3. Günlük Meditasyonla Kendinizi keşfe çıkın

Meditasyon sizi hayatın günlük rutinlerinin yoğunluğunu dağıtabildiğiniz ve gerçekte kim olduğunuza daha derinden bağlanabildiğiniz bir dinginlik ve sessizlik alanına sahiptir - adınıza veya nereye gittiğiniz veya ne iş yaptığınıza değil, varlığınızın özünde kimsiniz.

Kim olduğunuzu unutmuş olabilirsiniz çünkü kendinizi günlük tekrarların eziyet ve monotonluğuna kaptırmışsınızdır: uyanma, gün boyu çalışma ve uyuma. Meditasyon size kendinizin daha derin yönlerine bir bakış açısı sağlar; kimsin, ne istiyorsun ve hayattaki amacın ne?
Genel olarak, meditasyon size zihinsel sağlığınızı iyileştirebilecek iç huzuru verir.

4. Egzersiz Yapın!

Egzersiz, Eşofmanınızla harika görünmeyle ilgili değildir, beden ve zihin sağlığınızı iyileştirmekle ilgilidir. Dengeleme hareketleriyle birlikte kardiyo, kuvvet antrenmanı ve esnekliği içeren günlük hareketler vücudunuzu yapısal olarak hizalı, kaslarınızı ve diğer yumuşak dokularınızı sağlıklı ve lenf sisteminizin tam dolaşımını sağlar. Spor salonunda veya evde sağlam bir antrenman yaptıysanız canlandırıcı bir yoga pratiği yada doğada bir yürüyüş veya koşudan sonrasında sahip olduğunuz o enerji dolu duyguya zaten aşinasınız. Endorfin akışı yaratıcılığa ilham verir, özgüveni artırır ve zihinsel berraklığı ve odaklanmayı arttırır. Egzersiz, günün geri kalanında amaç ve niyetle hareket etme dürtüsünü verir ve bu dünyanın zirvesinde olduğunuzu hissetmenizi sağlayabilir.

5. Rastgele İyilik Yapın

Nezaketin, merhametin özbenlik saygınızı artırmaya nasıl yardımcı olabileceğini merak ediyor olabilirsiniz.
Sonucunu düşünmeden kalbinizin derinliklerinden gelen sesle başka biri için, onun iyiliği için bir şey yaptığınız bir zamanı düşünebiliyor musunuz?
Eyleminizin sonucu ne oldu ve bu konuda kendinizi iyi hissetmediniz mi?
Başka bir kişiyi veya durumu olumlu yönde etkileyebildiğiniz zaman, gurur, mutluluk ve o durumu olumlu yönde etkiliyen kişi olduğunuz için kendinizi takdir etme duygusunu yaratır.
İyilik enerjisi, içinizde ve temasa geçtiğiniz iyilik yaptığınız kişilerin içinde dolaşmaya devam eder ve pozitifliğe dönüştürür. Bu, her eylemin size aynı şekilde geri dönen bir enerji kuvveti ürettiğini belirten sebep ve sonuç yasasıdır.
Verdiğiniz şey, geri alacağınız şeydir. Açıkça sevin, kibar olun, iyi işler yapın ve başkalarını motive edin. Bütün bunların kendi öz saygınızı ne kadar artırdığına şaşırabilirsiniz.

Benlik saygısı geliştirirken, harika günlerin ve çok da iyi olmayan günlerin olacağını hatırlamak önemlidir. Doğa kanunları her zaman bir denge arar. Yaşam deneyimleri boyunca ilerlerken duygularınızı hissetmenize izin vermek, insan olmanın bir parçasıdır.

Mesele, her şeyi kendiniz dahil mükemmel hale getirmek için çok çalışmak değil, daha ziyade, yaşamın gelgitlerinde nasıl durduğunuza dair bakış açınızı geliştirmek ve herhangi bir durumda kendinizin en iyi potansiyeli olmaktır.

Sorunlarınızı Bizimle Paylaşın,

Çözümlerimizle Özgürlüğe Doğru Adım Atın!

Her adımınızda, içsel aydınlanmanın ışığı sizi yönlendirsin; zihninizi açan, ruhunuzu besleyen ve kalbinizi genişleten bir yolculuk sizi bekliyor.

Her bir yolculuk, bir adım atmakla başlar ve biz bu yolculuğunuzda size eşlik etmek için buradayız. Sorularınız, düşünceleriniz, deneyimleriniz bizim için önemli. Paylaşmak istediğiniz her şeyi yazarak bize ulaşabilirsiniz. Ya da telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sizin sesinizi duymak, hikayenizi dinlemek ve yolculuğunuzda size rehberlik etmek bizim için bir ayrıcalıktır. Biz buradayız, sadece bir mesaj kadar yakınınızdayız.

İletişim Bilgileri