Vagus Sinirini Dengelemek İçin Yoga Pratiği

Vagus siniri, kişisel gelişim konusunda önemi son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Vagus siniri vücuttaki en büyük sinirdir ve parasempatik "dinlen ve sindir" sinir sisteminizin önemli bir parçasıdır. Solunumunuzu, sindirim fonksiyonunuzu ve kalp atış hızınızı etkiler ve bunların tümü zihinsel sağlığınızı önemli ölçüde etkileyebilir.

Vagus sinirimizin ilişkisinde genel sağlığımız ve refahımız söz konusudur. Vagal ton, vagus siniri dengeli çalışmasını temsil eden dahili bir biyolojik süreçtir. Vagus siniri dengelemesini veya vagal tonu güçlendirmek, parasempatik sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve stresli deneyimlerden sonra rahat bir duruma dönmemizi sağlar. Vagal tonumuzun dengelenmesini ve güçlendirilmesi, olumlu duygular yaşamakla doğrudan ilişkilidir, bu nedenle vagal tonumuz ne kadar yüksek olursa, zihnimiz ve bedenimiz o kadar sağlıklı olabilir. Soğuğa maruz kalma, meditasyon, derin karın nefesi, egzersiz ve yoga gibi vagal tonumuzu artırmak için yapabileceğimiz birçok pratik şey var. Vagal tonu artırmak ve parasempatik sinir sistemini harekete geçirmek için bu yatıştırıcı ve nefes odaklı yoga uygulamasını takip edebilirsiniz.

Derin Diyafram Nefesi ile Meditasyon

Rahatsız edilmeyeceğiniz bir yerde rahat bir oturma pozisyonunda başlayın. Omuzlarınızı kulaklarınızdan uzaklaştırarak gevşetin ve vücudunuzu rahat bırakın. Bir elinizi karnınıza koyun ve diğer elinizi kucağınızda gevşetin. Derin bir diyafram nefesi alın, nefes alırken karnınızın baskısını elinizde hissedin. Farkındalığınızı nefesinize odaklarken diyafram yani karnınızdan nefes almaya devam edin. Beş ila on dakika kalın. Zihniniz ne zaman farklı düşüncelere kaydığını fark ederseniz nazikçe ve yargı oluşturmadan odağınızı nefesinize çevirin. Bitirdiğinizde, gözlerinizi kırparak açın ve odağınızı etrafınızdaki boşluğa çevirin.

Çocuk Pozu (Child’s Pose)

Dizlerinizi geniş açın ve topuklarınızın üzerine oturun. Kollarınızı önünüzde uzun süre uzatın ve göğsünüzün mata doğru yaslayın. Vücudunuzun pozisyona yerleşmesi için birkaç derin nefes alın, her nefes alışınızda daha derinden gevşeyin. Bu pozda derin on kez diyafram nefesi alın.

Ayakta Öne Eğilme Pozu (Forward Fold)

Matınızın önünde dik bir şekilde durun. Ayaklarınızı kalça genişliğinde ayırın ve üst bedeninizi ön bacaklarınızın üzerine katlayın. Kollarınızı hafif bir şekilde bırakın ve dizlerinizide hafifce bükün, pozda gevşerken karnınızı bacaklarınıza dayayın. Boynunuzun serbest kalmasına ve başınızın mata doğru düşmesine izin verin. On nefes bu pozda kalın.

Destek ile Kalp Açma pozu (Supported Heart Opener)

Bir minder yada havlunuzu rolu yapıp matınızın ortasına dikey olarak yerleştirin. Desteğin kısa kenarını kuyruk kemiğinize yerleştirin, sırt üstü yatın ve destek ile kalp bölgenizi açın. Yatan kelebek pozu (reclined butterfly pose) için bacaklarınızı genişçe açabilir veya ayaklarınızın tabanlarını birleştirebilirsiniz. on nefes bu pozda kalın.

Şelale Pozu (Waterfall)

Matınızın üzerine uzanın, kuyruk kemiğinizin altına bir blok yerleştirin. Bacaklarınızı tavana doğru uzatın, dizlerinizi hafifçe bükün ve şelale pozuna gelin. Vücudunuzun geri kalanının ağırlaşmasına izin verirken bacaklarınızın yumuşak ve rahat olmasına izin verin. Ayak bileklerinde ek bir esneme için ayaklarınızı bir yönde ve sonra diğer yönde daireler çizerek döndürebilirsiniz. On nefes bu pozda kalın.

Mutlu Bebek pozu (Happy Baby)

Bloğu kaldırın ve matınızın üzerine uzanın. Bacaklarınızı tavana doğru uzatın ve ayaklarınızın dış kenarlarını kavrayarak dizlerinizi koltuk altlarınıza doğru çekin. Omurganızdan sıkıca aşağı inin ve iç kalçalara nefes alın. Burada kalın ya da hamstringleri germek için omurganızda ileri geri sallanarak veya bir bacağınızı ve ardından diğerini uzatarak duruşa yumuşak hareketler davet edin. On nefes tutun.

Ölü Adam pozu (Savasana)

Sırt üstü uzanın, kollarınızı ve bacaklarınızı uzun ve geniş bir şekilde uzatın. Burundan ve ağızdan birkaç derin nefes alın. Herhangi bir nefes kontrolünü veya zihninizi kontrol etme girişimlerini bırakın ve vücudunuzu gevşetin. gözlerinizi kapatın ve 10 dakika kadar pozda kalın, sonra nazikçe pozdan çıkın.

Sorunlarınızı Bizimle Paylaşın,

Çözümlerimizle Özgürlüğe Doğru Adım Atın!

Her adımınızda, içsel aydınlanmanın ışığı sizi yönlendirsin; zihninizi açan, ruhunuzu besleyen ve kalbinizi genişleten bir yolculuk sizi bekliyor.

Her bir yolculuk, bir adım atmakla başlar ve biz bu yolculuğunuzda size eşlik etmek için buradayız. Sorularınız, düşünceleriniz, deneyimleriniz bizim için önemli. Paylaşmak istediğiniz her şeyi yazarak bize ulaşabilirsiniz. Ya da telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sizin sesinizi duymak, hikayenizi dinlemek ve yolculuğunuzda size rehberlik etmek bizim için bir ayrıcalıktır. Biz buradayız, sadece bir mesaj kadar yakınınızdayız.

İletişim Bilgileri